Kaygıyla Başetmek

Sevgili dostlar,

İnsanlık olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Bu zor günlerde ruh sağlığımızı koruyabilmemiz bağışıklığımızı da koruyabilmemizi sağlayacak. Bunun için bugünlerin temel duygusu olan kaygıyı konuşmak istiyorum sizinle. Belirsizlik ve başkalarının olumsuz deneyimleri, sıranın her an bize ya da sevdiklerimize gelebileceği tehditiyle sinir sistemimizi sürekli alarm halinde tutuyor. Çünkü bu duygunun hayatımızda yaşamsal bir önemi var. Bu kaygı sayesinde gerekli önemi ve özeni göstererek kendimizi ve sevdiklerimizi koruyabiliyoruz. Ama bu değerli duygu her an sistemimizde kaldığı zamanlarda da kimyamızı ve yaşamımızı oldukça olumsuz etkilemeye başlıyor. Bunun için kendimize yapabilecegimiz en büyük iyilik bu duygunun bize söylemek istediklerini aldıktan sonra artık gitmesine izin vermek. Duygular sinir sistemimizden ve hayatımızdan dalgalar gibi akarak geçip giderler. Eğer biz onlara sıkı sıkı sarılmıyorsak.

Şimdi lütfen yaşam tarzınızı bir gözden geçirin. Kaygı içinde olduğunuz konu hakkında, sizin etki alanınızda olan tüm sorumlulukları yerine getirdiniz mi? Cevabınız evetse bu duyguya teşekkür ederek vedalaşabilirsiniz. Bence bu duygunun yerine konulabilecek en güzel şey keyif ve şükran olabilir. Keyif almanın güzel yollarından biri tüm algılarımızla hayata katılarak yaşamak. Unutmayın ölümden en çok korkanlar, hayatı, gerçek anlamda kendileri olarak yaşayamayanlardır. İçtiğiniz kahvenin kokusu, yediğiniz meyvenin tadı, duydugunuz melodinin tınısı, dokunduğunuz çarşafın dokusu izin verin ki keyif versin. Çünkü yaşamak şu anda yapılabilen bir şey. Ve şükran duymak, sahip olup alıştığımız tüm güzellikleri kendimize hatırlatmanın en iyi yolu. Sabahları; var olan sağlığımıza bize devam etme şansı verdiği için , sevdiklerimize (hayatta olan ya da olmayan) bize yaşattıkları tüm güzel duygular için, hayallerimiz, değerlerimiz ve yeteneklerimize bundan sonra hayata katabileceklerimiz için teşekkür ederek başlayabiliriz güne.

Akşamları ise bugün kaygılı olduğumuz ama başımıza gelmeyen durumlar için şükran duyabilir, aldığımız önlemler için kendimizi tebrik edebiliriz.

Herkesin ihtiyacı olanı alarak çıktığı bir süreç olmasını diliyorum 🙏♥️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *