Çift Terapisi

Çiftler arası ilişkiler zamanla değişebilir. Bazı dönemlerde daha mutlu ve doyumlu olurken, bazı dönemlerde de daha zorlu ve sorunlu hale gelebilir. Bu noktada çift terapisi çiftlerin birbirleriyle olan ilişkilerini düzeltmek ve geliştirmek için bir seçenek olabilir. Bu yazıda çift terapisi nedir, kimlere yardımcı olabilir ve nasıl bir işlev görür gibi konularda bilgi vereceğim.

Çift Terapisi Nedir?

Çift terapisi, aralarında duygusal yakınlık olan iki insanın ilişkilerindeki uzlaşmazlıkları çözmek ve daha sağlıklı bir bağ kurmak için aldıkları psikolojik destektir. Çift terapisinden fayda görmek için çiftlerin evli olması gerekmez. Hatta çoğu zaman ilişkinin ilk yıllarında ve evlilik öncesi alınan psikolojik destek kişilerin kendilerini ve partnerlerini tanımasını, sağlıklı iletişim ve bağ kurmalarını, ilişkiden beklentilerini ve önceliklerini anlamalarını kolaylaştırır.

Kimlere Yardımcı Olabilir?

Çift terapisi, herhangi bir çiftin ilişkisini geliştirmek veya sorunlarını çözmek için faydalı olabilir. Ayrıca, aşağıdaki durumlarda çift terapisi özellikle yararlı olabilir:

Duygusal ilişkileride problem yaratabilecek bir çok etmen vardır;

Kişilerin bireysel ruh sağlıkları

Geçmişteki travmatik deneyimleri

İçinde yetiştikleri aile ile ilişkilenme biçimleri

Önceki duygusal ilişkilerinden kalan güven problemleri

Özgüven ve kıskançlık ile ilgili sorunlar

Öfke kontrol problemleri

Sadakatsizlik ve bağlanma ile ilgili problemler

Cinsel beklentilerin örtüşmemesi veya cinsel problemler

Bağımlılıklar (Kumar, Madde ya da ilişkisel)

Kişilerin kendilerini yeterince tanımaması ve ifade edememesi

Kişilerin bireyselleşebilecek kadar olgunlaşamamış olmaları vb.

İlişkide zorluklar çıkaracak bu ve benzeri kişisel problem alanlarının tespit edilmesi, iyi niyetle, sabır ve kararlılıkla bu alanlarda çalışılması ilişkinin ve iletişimin kalitesinde kalıcı farklar yaratacaktır.

Çift terapisi, herhangi bir çiftin ilişkisini iyileştirebilir ve çözüm odaklı bir yaklaşımı benimser. Bu yöntemde, çiftlerin birlikte çalışarak sorunları tanımlaması, nedenlerini anlaması ve daha sonra çözümler üretmesi beklenir. Çift terapisi, genellikle haftalık bir seans şeklinde yapılır ve seanslar sırasında çiftlerin birbirleriyle etkileşimi gözlemlenir.

Çift Terapisi Ne Zaman İşe Yarar?

Çiftler birbirlerini sevmeye devam ettikleri ve ilişkilerini iyileştirmek için sorumluluk almak istedikleri bir dönemde destek alırlarsa çift terapisi oldukça faydalı olacaktır.

Çift Terapisi Ne zaman İşe Yaramaz?

Çiftler ilişkide yaşanan problemlerin tamamının kaynağını karşı tarafın davranışlarında görüyor ve sadece eşinin davranışlarını değiştirmek ya da haklılığını kanıtlamak için çalışıyorsa,

Partnerlerden birinde tedavisi mümkün olmayan -kişilik bozukluğu gibi- ya da psikotik rahatsızlıklar mevcutsa,

Partnerler birbirlerinden duygusal ve cinsel olarak tamamen ve uzun süredir uzaklaşmış durumdaysa çift terapisinden fayda görme oranları düşük olacaktır.

Sonuç olarak, çiftler arasındaki ilişkilerin her zaman düzgün gitmeyeceği bir gerçektir. Bu noktada, çift terapisi çiftlerin sorunlarını çözmelerine, daha iyi bir iletişim kurmalarına ve daha sağlıklı bir bağ kurmalarına yardımcı olabilir. Çift terapisi, birçok farklı yöntem kullanabilir ve çiftlerin ortak çalışmalarıyla sorunları tanımlar, anlar ve çözer. Eğer siz de çift terapisi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

Aile Danışmanı

Aslı Dağdelen