“Korkun neredeyse görevin oradadır.” Jung

Hepimizin korkuları vardır. Yalnız kalmak, yetersizlik, sevilmemek, sevdiklerini kaybetmek, gelecekte kötü şeylerin olacağı kaygısı, ölmek, hastalanmak, aldatılmak vs. Doğal olarak vardırlar. Ama bazen bunlardan bir ya da birkaçının hayatımızı yönetmeye başladığını fark edebiliriz.
Mesela aldatılmak, reddedilmek veya incinmeye ilişkin bir korkumuzun olduğunu farz edelim. İlişkilerimizi kıskançlık sarmalına sokarak hayatımızı berbat hale getirdiğini fark edebiliriz.  Bu duyguların kaynaklarını dış dünyanın güvenilmezliğinde ve insanların kötülüğünde aramak boşa kürek çekip vakit kaybetmek olacaktır. Dış dünya iyiyi ve kötüyü aynı anda ve muhtemelen aynı oranda içinde barındırır. Bizim bu duyguları hissediyor oluşunuzdaki ana faktörü bulmak için yapmanız gereken daha fazla içgörü kazanmamıza olanak sağlayacak doğru soruları sormak ve cevapları kendi iç dünyanızda aramaktır.
✓ Sevilmemekten bunca korkmamın sebebi sevilebilir olmadığıma dair sahip olduğum negatif inancım olabilir mi? Öyleyse kaynağı nerede? Bu inanç ne derece gerçeği yansıtıyor?
✓ Kendimi yanımda olmak istemeyecek kadar az seviyor olabilir miyim? Öyleyse kaynağı nerede? İç sesimi yeterince iyi tanıyor muyum? gibi.